Wat is abstracte kunst en waar kan je het kopen?

Abstracte kunst en met name abstracte schilderijen bestaan (in verschillende vormen) al bijna een eeuw. Het is niet alleen een al lang bestaand onderwerp van cultureel debat, maar ook een zelfvernieuwende, vitale traditie van creativiteit. Sommigen beweren zelfs dat de schilderstijl voor het eerst werd gebruikt bij grottekeningen duizenden jaren geleden. De stijl zou altijd hetzelfde zijn gebleven, wat ingaat tegen de veranderende kunststromingen, manifesten en getuigenissen die in de laatste eeuwen zijn voorgekomen.

De definitie.

Abstractie betekent letterlijk de distantie van een idee van objectieve referenten. In de visuele kunst betekent dat het wegtrekken van een afbeelding van elke letterlijke en representatieve referentiepunten. Abstracte kunst kan ook non-representatieve kunst worden genoemd.  

Abstracte kunst bestaat (in verschillende vormen) al bijna een eeuw. Het is niet alleen een al lang bestaand onderwerp van cultureel debat, maar ook een zelfvernieuwende, vitale traditie van creativiteit. Sommigen beweren zelfs dat de schilderstijl voor het eerst werd gebruikt bij grottekeningen duizenden jaren geleden. De stijl zou altijd hetzelfde zijn gebleven, wat ingaat tegen de veranderende kunststromingen, manifesten en getuigenissen die in de laatste eeuwen zijn voorgekomen.

De definitie.

Abstractie betekent letterlijk de distantie van een idee van objectieve referenten. In de visuele kunst betekent dat het wegtrekken van een afbeelding van elke letterlijke en representatieve referentiepunten. Abstracte kunst kan ook non-representatieve kunst worden genoemd.  

Kandinsky, Expressionisme & Fauvisme demonstreren de kracht van kleuren

Het gebruik van kleuren en vormen om de kijker te laten bewegen was van groot belang in de ontwikkeling van abstracte kunst. Impressionisme, inclusief de varianten op Neo-Impressionistische Pointillisme en Post-Impressionisme, had al veel aandacht getrokken op het gebied van het uitstralen van de kracht van kleuren, maar het Duitse Expressionisme maakte het de hoeksteen van schilderen. Een van de leiders, Wassily Kandinsky (1866-1944), publiceerde een boek genaamd ‘On The Spiritual In Art’ in 1911. Dit boek werd de fundamenttekst van de abstracte schilderstijl.

Kandinsky raakte geïnspireerd door de emotionele eigenschappen van vormen, lijnen en kleuren tijdens het schilderen. (Hij had een abnormale gevoeligheid voor kleuren. Door een aandoening genaamd synesthesie kon hij deze zien en horen). Hij geloofde dat schilderen niet intellectueel geanalyseerd hoort te worden, maar dat het delen van het brein die verbonden zijn met muziek moet stimuleren.

Daarbij waarschuwde hij ervoor dat serieuze kunst niet gemaakt moet worden met de behoefte om abstractie als decoratie te laten dienen. De meeste Duitse Expressionisten (bijvoorbeeld Ernst Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff, Max Ernst, Alexei Jawlensky, Oskar Kokoschka, Franz Marc, August Macke and Max Beckmann) waren niet abstracte schilders, maar hun kleurrijke paletten – en de teksten van Kandinsky – spoorden andere abstracte kunstenaars aan om de kracht van kleur te gebruiken om hun doelen te bereiken.

De Stijl

De Stijl was de naam van een Nederlands ontwerp en avant-garde kunststroming, toegewijd aan geometrische abstractie (niet-objectieve kunst). Deze werd bedacht en geleidt door Theo Van Doesburg (1883 – 1931). De bekendste persoon die deze stroming volgde was Piet Mondriaan (1872 – 1944). Hij was lid van de abstracte groep Cercle et Carre (1929 – 1931) en de Abstraction-Creation Group (1930 – 1936). Hij is bekend geworden door de simpele vakken die hij maakte in zijn schilderijen. Hierbij gebruikte hij alleen zwarte, witte en primaire kleuren. Deze stijl noemde hij Neoplasticisme (Nieuwe Beelding). Als een van de meest invloedrijke personen van de concrete kunst in de periode 1920 tot 1944 ontwikkelde hij zijn geometrische stijl als een counterstatement naar de chaos en de onzekerheid in de eerste helft van de twintigste eeuw. In 1938 verhuisde hij naar New York en waarschijnlijk was hij de eerste schilder die met grammofoonmuziek op zijn werk deed.

Ontdek ook de vele andere artikelen en blogs op deze website: