Belgische kunst schilderijen

Moderne schilderijen oftewel vroegmoderne kunst zoals het vroeger werd genoemd, Peter Paul Rubens, Rogier van der Weyden, de Brueghels – zij waren allemaal schilders die afkomstig waren uit wat we nu kennen als een deel van België. We zeggen dat ze Belgische schilders zijn omdat België op dat moment nog niet bestond, maar de meeste van de net benoemde schilders komen uit Vlaanderen. Vandaag de dag hoort Vlaanderen bij België (het land België is in 1830 tot stand gekomen). Moderne schilderijen met designs van vroeger vindt u bij Artello.

Tegenwoordig zijn de Belgische kunstenaars en de Belgische kunst deel van de wereldwijde scene. Brussel, Antwerpen, Luik en andere steden hebben veel belangrijke kunstgaleries. Brussel kan trots zijn op het jaarlijkse evenement dat zij organiseren – the Brussels art fair (Brafa). België is gelegen in hartje Europa en daarbij kan het goed bereikt worden vanaf andere delen in Europa en de Verenigde Staten.

Dzia – De bekende Urban Artist van België

Een van de bekendste urban artist van België is Dzia. De kunstenaar uit Antwerpen staat het meest bekend om de manier hoe hij dieren schildert. De muren van Antwerpen zijn bedekt met muurschilderingen die Dzia heeft gecreëerd, maar in andere Europese steden zijn zijn muurschilderingen ook te vinden. De dieren die hij creëert zijn kenmerkend door sterke abstracte en meetkundige lijnen.

Hans Op de Beeck – Mensen, tijd en ruimte

Een van de bekendste Belgische hedendaagse kunstenaars – Hans Op de Beeck creëert veel verschillende dingen. De kunstenaar, woonachtig in Brussel, maakt installaties, sculpturen, geanimeerde films, video’s, korte verhalen, schilderijen, tekeningen, foto’s, toneeldesigns en veel meer. Hij streeft ernaar om uitgebreide en tragikomische beelden van mensen in de postmoderne tijd en cultuur vast te leggen. Omdat hij werkt met ruimtelijke en tijds gerelateerde thema’s stelt het werk van Op de Beeck indirect vragen over identiteit en realiteit.

Michael Borremans – Gebruikt de techniek van oude schilders

Een van de meest prominente schilders uit België is Michaël Borremans. Hij staat bekend om zijn unieke schildertechniek die afstamt uit de 18e eeuw. Kunstenaars als Édouard Manet and Degas gebruikten deze techniek. Borremans, woonachtig in Gent, creëert figuurlijke tekeningen en schilderijen waarin hij sombere figuren neerzet. Hiermee creëert hij niet alleen composities die grappig zijn, maar ook ongewoon. Borremans maakt ook films. Zijn werk kan gevonden worden in publieke collecties in veel museums en kunstinstellingen.  

Luc Tuymans – Hedendaagse Belgische kunst

Luc Tuymans is waarschijnlijk de grootste naam in de hedendaagse Belgische kunst en wordt daarbij gezien als een van de meest significante en invloedrijke hedendaagse schilders. Hij is een leidend figuur in de nieuwe generatie van figuurlijke schilders en verloor nooit zijn vertrouwen in het medium van schilderen. Hij focust niet op één object – zijn kunstwerken hebben te maken met thema’s als de Holocaust, Kerstdecoraties, alledaagse objecten, politiek en veel meer.  

Hieronder worden vijf essentiële Belgische kunstwerken beschreven die iedere bezoeker of inwoner op zijn minst een keer gezien moet hebben.

Le fils de l’homme, René Magritte

Sinds 1964 zijn een appel en een bolhoed de symbolen van surrealistische kunst. Voor velen representeert het iconische beeld ‘’Le fils de l’homme’’ van René Magritte niet alleen een kunststroom die stamt uit België, maar ook het land zelf met zijn eigenaardigheden. Het schilderij kan bewonderd worden in het Magritte Museum in Brussel. 

Heaven of Delight, Jan Fabre

Dierenactivisten zullen het niet leuk vinden om toe te geven, maar het is niet moeilijk om onder de indruk te raken bij het kijken naar ‘’Heaven of Delight’’ van Jan Fabre. Dit etherisch plafond in het Koninklijk Paleis in Brussel lijkt op een schilderij, maar het is gemaakt van de vleugelkastjes van 1.6 miljoen juweelmestkevers. Soms is het groen en soms is het blauw. Dat licht aan de lichtinval. In 2009 schakelde Fabre de hulp in van 29 jonge artiesten om het plafond en de kroonluchter in de spiegelzaal te bedekken met deze insecten. Het resultaat is indrukwekkend. 

Dit is niet het enige kunstwerk van Fabre dat zich richt op de insectenwereld. Op het Ladeuzeplein in Leuven staat een 20 meter lange naald met een kever die vastzit op het puntige gedeelte – een sculptuur. 

Het Lam Gods, Hubrecht en Jan van Eyck

Terwijl de portretten met heiligen, engelen, martelaren, profeten en lammeren voor velen hun culturele voetstuk kwijt zijn, is geen lijst met goede Belgische kunst compleet zonder Het Lam Gods.  Hubrecht begon met schilderen en Jan maakte het af. Deze 12-delige polyptiek is een van de eerste geschilderde altaarstukken in Europa.

Madonna met kind, Michelangelo

Dit marmeren beeld van Madonna met kind, welke in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge staat sinds 1514, is het enige sculptuur van Michelangelo dat Italië heeft verlaten in de tijd dat de schilder zelf leefde. Dit ontroerende elegante beeld laat niet een Moeder zien die met haar kind knuffelt, maar een peuter (Jezus) die zich los maakt van zijn moeder terwijl Maria wegkijkt met een droevig gezicht.

Dulle Griet, Pieter Bruegel de Oude

Een van de meest bekende en mysterieuze schilderijen van Bruegel is Dulle Griet (1562). Het is het enige schilderij van de kunstenaar dat in Vlaanderen hangt. Terwijl de intentie van Bruegel niet helemaal duidelijk is geloven velen dat Dulle Griet een schilderij is waarbij Bruegel vrouwen als ongemanierd en agressief veroordeelt. Zijn Griet is een leger van boze vrouwen recht naar de hel aan het leiden.

Meer informatie over het kopen van abstracte kunst